Nova NAD Digital Classic serija

Jedan od najrenomiranijih proizvođača HiFi audio i video uređaja – tvrtka NAD, predstavila je tri pristupačna i potpuno nova modela koji reprezentiraju značajan iskorak u digitalnoj reprodukciji glazbe. To su DAC/pojačalo D 3020 (3.790.- kn), 192/24 USB DAC D 1050 (3.890.- kn) i digitalni mrežni receiver D 7050 (7.490.- kn). U svojim lijepim i moderno dizajniranim diskretno crnim kučištima midi dimenzija, postižu iznimne sonične dosege posebno kroz perspektivu cijene i funkcionalnosti.
D 3020 redizajnirani je sljedbenik originalne 3020 legende iz 70-tih godina prošloga stoljeća, najprodavanijeg pojačala svih vremena koje je generacije ljubitelja glazbe uvelo u svijet visoko-vjerne reprodukcije zvuka. Konstrukciju novog modela, kao i povijesne 3020 ikone potpisuje također isti, legendarni inženjer – Bjorn Erik Edvardsen, uvodeći tako izvorni NAD 3020 koncept u 21. stoljeće primjenom najnaprednijih digitalnih audio tehnologija. Novi D 3020 posjeduje 3 digitalna ulaza (koaksijalni, optički i asinkroni USB za Hi-Res zapise do 96 kHz/24 bit formata), a od analognih jedan klasičan RCA linijski i jedan mini 3,5-milimetarski, te također jedan mini izlaz za slušalice. Uz par terminala za zvučnike tu je i vrlo koristan linijski izlaz za subwoofer. Snaga pojačala je 2 x 35 W (na 8 Ohma), s time da po potrebi u vršnim opterečenjima posjeduje rezervu da isporuči 2 x 65 W (na 8 Ohma), po čemu su i inače poznata NAD pojačala. Bezžična Bluetooth funkcija omogučuje streaming glazbe sa različitih prijenosnih multimedijalnih uređaja i to u najvišoj Bluetooth aptX kvaliteti zvuka.
D 7050 ultimativni je Plug’n'Play mrežni digitalni glazbeni sustav. U kombinaciji s računalom ili pametnim telefonom putem iTunes aplikacije i lokalne mreže čini elegantan i jednostavan paket za ljubitelje glazbe. Baziran je na naprednoj digitalnoj platformi kakva se koristi i u ponajboljem M2 pojačalu tvrtke iz referentne Masters serije, s dodatkom AirPlay Wi-Fi streaming tehnologije i UPnP podrške za streamanje audio sadržaja. Kako bi se u potpunosti iskoristio sonični potencijal kompletno digitalno konstruiranog pojačala bez analognih ulaznih krugova i nepotrebnih AD konverzija, D 7050 raspolaže samo digitalnim ulazima – i to sa po 2 koaksijalna i 2 optička pojačana USB i LAN sučeljima.
D 1050 idealno je rješenje za implementaciju Computer Audio aplikacija u HiFi audio sustave. Tome je prije svega namijenjeno USB sučelje koje u asinkronom operativnom modu koristeći vrlo precizan generator takta kontrolira prijenos audio podataka uz najmanji mogući jitter, a podržava sve HD standarde do 192 kHz/24 bit formata. Uz USB tu su još i 2 koaksijalna te 2 optička digitalna ulaza. Svi digitalni i analogni sklopovi D 1050 izvedeni su od elemenata visoke audiofilske kvalitete i maksimalno su optimizirani, bazirani na više od 40 godina iskustva i izvrsnosti tvrtke NAD u postizanju vrhunskih zvučnih performansi. Ozbiljnost konstrukcije uz standardne RCA potvrđuju i balansirani XLR linijski analogni izlazi. Uređaj posjeduje i ugrađeno iznimno kvalitetno pojačalo za slušalice.
Nova generacija NAD audio uređaja Digital Classic serije počevši sa D 3020, D 7050 i D 1050, pokazuje kako downloading, streaming i brz pristup svim glazbenim platformama današnjice može biti kombiniran sa kvalitetnom reprodukcijom kao nikada prije. Upravo ovi NAD modeli demonstriraju da nema potrebe žrtvovati kvalitetu zvuka zbog praktičnosti, postižući neograničeni pristup glazbi istovremeno bez premca u audio performansama. Kompletnu priču zaokružuje i suvremeni izgled ovih uređaja koji potpisuje poznati dizajner David Farrage iz DF-ID tvrtke. Rezultat su moderne audio komponente koje jednako dobro izgledaju i uklapaju se u životne sredine kao i što reproduciraju glazbu.

Sva tri modela već su dostupna i u Hrvatskoj posredstvom domaćeg Sigma Audio Koncept distributera, kao i njihovih maloprodajnih partnera – Audio Dream u Zagrebu, te Cadoro salonom namještaja i audio opreme u Rijeci.